19 maj 2022
19:00

Bälaryds IK

Referat: Torpa AIS - Bälaryds IK

A-laget åkte på sin första förlust i årets seriespel när vi mötte Torpa AIS borta. TAIS vann till slut med 3-0 (0-0) och det är bara att konstatera att detta inte var någon bra kväll för oss. Det heter ju att släkten alltid är värst och indirekt i rakt nedstigande led kan man säga att så blev fallet denna torsdagskväll på Torpavallen. Stefan Lindström med BIK som moderklubb och ett stort antal säsonger i BIK-tröjan har nu två grabbar som spelar i TAIS och dessa var de två stora segerorganisatörerna för Torpa denna kväll. Oliver var deras stora hot framåt och inblandad i samtliga tre mål. Brodern August, som står i mål, hade vaknat på sin allra bästa sida denna dag och svarade för en handfull oerhört vassa räddningar varav ett par får sorteras in som rena ”idioträddningar”. Framförallt i första halvlek visade sig August på den styvaste av linor och var då planens bäste aktör. I andra halvlek fick han sedan mindre att göra men det återkommer vi till. Första halvlek var OK på det stora hela för vår del. Vi spelade inte särskilt bra, vi agerade stressat med bollen och satte ofta våra lagkompisar i dåliga lägen pga felbeslut och dåliga passningar. Men trots detta så var vi rätt farliga framåt och skapade en hel del farligheter. Och ingen hade väl kunnat protestera om vi haft ledningen med ett par mål i halvtid. Men en glödhet hemmamålis i kombination med att vi även visade upp en viss ineffektivitet gjorde att målnollan blev ospräckt för oss. Och såhär efteråt känns det ju lite surt, hade vi fått utdelning i första halvlek så hade matchen säkert ha kunnat sluta annorlunda. Men sån är fotbollen.
Första 45 minuterna var spelmässigt jämna förutom första kvarten då vi var det klart bättre laget. Men sen jämnade hemmalaget ut spelet och sista halvtimmen var jämn. Inget skönspel från något av lagen men det positiva som vi får ta med oss är att vi som sagt lyckades skapa en hel del framåt även om spelet knackade en del på det stora hela. Även hemmalaget fick till en del fina anfall och vår målis Alexander Josefsson fick visa upp sitt kunnande vid ett par tillfällen. Men framförallt var det August Lindström i hemmamålet som fick jobba och han gjorde det oerhört bra.

Andra halvlek blev sedan väldigt svag från vår sida. Vi var överens i halvtidsvilan om vad vi behövde justera och göra för att kunna ta med oss de tre poängen hem. Men det blev precis tvärtom. TAIS lyckades göra 1-0 i 57:e minuten på en snabb omställning efter att vi haft en halvfarlig hörna och sedan blev det pyspunka för oss. Vi tappade mycket i vår offensiv och förmådde inte skapa lägen i samma utsträckning som i första halvlek. TAIS, styrkta av sitt ledningsmål, kampade bättre än oss och vi vann alldeles för lite boll och kamper. Och uppförsbacken blev ännu brantare när TAIS ökade på till 2-0 med knappt 20 minuter kvar. Ett mål som kändes onödigt och var frukten av tveksamhet och slarv i våra bakre led. Och bara knappt fem minuter senare åkte vi på en olycklig hands i straffområdet. Straffen förvaltades på bästa sätt fram till 3-0 och då var det definitivt god natt. Tungt och surt förstås men vi får ta lärdom och borsta av oss och gå vidare. Starka kollektiv måste kunna hantera såväl segrar som förluster på ett sansat sätt. Inte sväva iväg om man vinner ett par matcher och inteheller gräva ner sig om det blir en förlust eller två. Vi har totalt sett haft en mycket bra inledning på seriespelet och den här matchen ändrar egentligen inte så mycket på det. Vi är fortsatt med i tabelltoppen och får fortsätta jobba framåt utifrån det. Den här gången studsade det lite emot för oss men sånt jämnar alltid ut sig i längden. Det viktiga är att vi tror på oss själva och per omgående försöker komma upp igen på det vinnande spåret. Och det kan vi klara om alla tror på det och gör det tillsammans som ett lag, som en enhet. Och det kan ingen annan fixa åt oss utan det måste vi fixa själva. Och det ska vi göra! Som tur är kommer en ny match redan på tisdag kväll så vi får snabbt en ny chans att prestera bättre. För vår insats som lag denna gång kunde ha varit bättre men Mihael Soldan gjorde en mycket stark insats och blev rättvist utsedd till BIK:s bäste spelare denna kväll. För detta belönades han med en brödpåse som var helt klart välförtjänt.